Truten — Världens tystaste punkband

Första repetitionen ska ske idag

punktus ♣ 2010.04.08 ♣ Okategoriserade

Ser fram emot det. Ska sätta tre covers är första målet sen får vi se om det kanske blir mer.

Satan takes a holiday – “Hard way honey”
Första låten på deras debut från 2009. De var nominerade till guldbaggen. Det var så jag fick nys om dem. Han sjunger lite “Elvis”/rockabilly-aktigt. Så kommer vi inte att sjunga. Måste kanske ta ut texten idag för jag har inte hittat den än. Men det är en käck låt. Grunden är lätt men de spelar lite inkonsekvent och gitarren lattjar runt lite men det kommer inte jag att göra. Jag ska försöka dra ner till minsta möjliga. Strukturen är också lätt så den kommer gå bra. Utmaningen blir att spela och sjunga.

Foo Fighters – “Monkey Wrench”
Första singeln från andra skivan. En låt som definierar bandets sound. En klassiker! Jag kan fatta att den kom ut 1997, men inte att det är 13 år sedan. Enkel struktur, enkel grund men en hel del gitarrer och en slinga som basen får ta. Vi kan säga att det är för att skoja till det men det är egentligen för att jag inte klarar spela det tror jag. Texten har en del svåra ord och sångslingan lite komplexare än vad vi vill gasta. Men det är bra energi i låten så det kommer säkert passa att spela den mer rakt på. Sticket på slutet får vi sjunga växelvis för där finns ingen plats att hämta andan. Jag älskade FF för 10 år sedan men är inte lika övertygad längre. Det är klart OK men det var länge sedan jag kände WOW. Tror det beror på att de aldrig riktigt köttar loss. Klar sången kan bli skrikig å gó men inget inferno bryter loss. Dessutom är basisten och gitarristen världens tråkigaste.

Danko Jones – “First Date”
Bästa låten gruppen gjort enligt mig. Den släpptes 2006 på skivan “Sleep is the enemy”. Men jag har, som man så ofta gör, lyssnat lite för mycket på den. Jag tycker den tar ut essensen av allt gött med Danko; enkla, raka, stabbiga riff, melodisk refräng man kan sjunga med i, text om sex, klassisk intro-vers-brygga-refräng-struktur, en brygga som laddar upp inför refrängen. Ja det är en bra låt. Tubbs får sjunga versen för det reder jag inte samtidigt som jag spelar, jag tar bryggan och sen refräng tillsammans. Ser fram emot nya skivan som snart kommer.

Therapy? – “Screamager”
En låt jag spelat cover på med “Girlfriend” för länge sen. Attila som var en liten snubbe i RDBK på den tiden tyckte också den var grym minns jag. Nu spelar han med “Von Benzo” med bl.a. Magnus Hoff och är fortfarande Nirvana-frälst (enligt bandbilder där han har sån tröja). I alla fall så är låten en viktig del i mitt liv. Låten var med på albumet “Troublegum” från 1994 man hade släppts på en EP tidigare. Den blev snabbt en favorit. Vi var ett bra gäng som såg konserten på mejeriet i Lund. Det var en av mina första konserter och lämnade självklart ett mycket starkt intryck. Jävlar vad vi röjde! Sångaren hade svarta tajts och skjorta, basisten snickarbyxe-shorts och studsade runt. Trummisen var vi imponerade av för han spelade så mycket hela tiden. Låten är ganska lik “First Date” i struktur och ackord. Jag har övat en del på refrängens melodislinga för att får det mjukare och inte så stakato och framförallt få alla toner att ringa tydligt, jag är som sagt ingen virtuos. Låten kanske inte passar oss egentligen men eftersom vi så gott som kunde den innan vi tog ut den så kan den vara bra att komma igång med, och vem vet den kanske låter bra!

Girlfriend – “Man on TV”
Låten är skriven av mig och finns på den första demon jag spelade in med “Girlfriend”. Fast just den låten spelade vi in hemma hos Jesper Sundberg på hans pappas “superdator”. Vi spelade in gitarr och trummor genom hörlurar, la allt på varandra i datorn å sen in med litta synth. Texten är meningslösa rim. Låten skrevs samtidigt som Mark Levengood hade ett program på Tv där han satt på en kulle. Varför det blev just han som är “man on TV” har jag ingen aning om. En konsert spelade vi låten 3 ggr. Den är absolut lättast, vers-refrängx3 är allt. Men jag tror att den kan bli bra live. Den är hardcore!

Sen vill tubbs spela “Levande död” också. Men den får nog vänta en vecka.